Ad van Beerendonk geridderd!


Door Joris van Laarhoven (Eindhovens Dagblad), donderdag 30 april 2009

'Noem het de kroon op mijn werk'

HELMOND - Hij is tussen alle gedecoreerden in de regio de enige die zich voortaan ridder mag noemen: de Helmondse jazzmuzikant Ad van Beerendonk. Burgemeester Fons Jacobs had woensdag dan ook niet de minste woorden over voor zijn stadgenoot.

Tijdens de uitreiking van het lintje in theater 't Speelhuis beschreef Jacobs Van Beerendonk als 'een topper met een grote staat van dienst, die een wezenlijke bedrage heeft geleverd aan de Nederlandse jazzcultuur'.

Ondanks dat alles is Van Beerendonk (64) geen bekende Helmonder. Hij was dan ook 'toch wel een beetje verrast' door zijn onderscheiding. "Noem het de kroon op mijn werk."

Of misschien wel de kroon op zijn missie, want de zestiger zet zich al een leven lang in om de jazzmuziek vooral zélf een podium te bieden en om andere mensen te interesseren voor de muziek.


Uit zijn levensloop blijkt dat hij eigenlijk een duizendpoot is. Als contrabassist speelde Van Beerendonk met de groten der aarde, betrad hij podia over de gehele wereld en is hij te horen op ruim honderd geluidsdragers. Daarnaast verdiende hij ook zijn sporen als adviseur, programmeur en opleider voor legio opdrachtgevers uit het genre. Ook heeft hij een eigen platenlabel: Beerendonk Records.

Zijn liefde voor het spelen van jazz zit hem vooral in de vrije rol die hem als muzikant is toebedeeld. "Doordat je met je spel zoveel kanten uit mag, is het voor een muzikant de ware democratie."


Als hij praat over zijn bezoekjes aan de jazzbakermat New Orleans geeft hij aan dat deze stad in zijn hart zit. "Die stad ademt gewoon muziek." Na de watersnoodramp die de Amerikaanse stad in 2005 trof, organiseerde hij een aantal benefietconcerten voor de slachtoffers. "Dat waren memorabele momenten", aldus Van Beerendonk.

Of hij nog ooit gaat stoppen? "Zolang het kan blijf ik doorgaan", zegt hij stellig. Een boodschap voor de jeugdige muzikanten heeft hij ook nog: "Ken je klassiekers, of het nu in de jazz is of in de popmuziek."

Volgende pagina